Skrzyp polny zwany również krzemek lub krzemionka.
Zawiera bowiem wiele kwasów krzemowych (nawet do16%). Oprócz
krzemu zawiera potas i flawonoidy, które
są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu tkanek szybko rosnących, czyli
występujących w skórze, włosach i paznokciach. Roślina ma
działanie przeciwbakteryjne i regenerujące. Ziele znajdziemy na polach, na
obrzeżach dróg, a także jako chwast porastający ogrody warzywne.
Skrzyp polny zbieramy podobnie jak mlecz, w papierową
torebkę. Najlepszy czas na zbiory to okres od czerwca do sierpnia.
Składniki:
- około kilograma skrzypu polnego
- 2 litry wody
Odwar przygotowujemy zalewając skrzyp wodą ( tak aby
był cały skrzyp był pod wodą ). Gotujemy około 30 minut. Później parzymy pod
przykryciem kolejne 10 minut, a następnie przecedzamy. Wlewamy do słoiczków lub
butelek i odstawiamy do zaciemnionego
miejsca.
Zastosowanie odwaru:
Do
użycia wewnętrznego:
- Pijemy trzy razy dziennie po łyżce w celu
podniesienia odporności, przyspieszenia metabolizmu, czy też w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych,
chorobach serca, wątroby lub kamicy nerkowej. To także skuteczny preparat
hamujący wszelkie krwawienia wewnętrzne.
- Płuczemy usta w stanach zapalnych dziąseł czy
gardła.
Kąpiel
z dodatkiem odwaru ze skrzypu polnego przynosi ulgę w trakcie bólów
reumatycznych i odmrożeń, ujędrnia skórę. Jest
niezbędny w rehabilitacji przy złamaniach kości, a także wspaniale leczy źle gojące się rany,
egzemy i strupy. Taką zdrową kąpiel możemy stosować nawet codziennie.
Bogaty
skład sprawia, że skrzyp wpływa nie tylko na zdrowie, ale i urodę. Skrzyp
działa dezynfekująco, ściągająco i odżywczo na skórę głowy, dzięki czemu
powstrzymuje wypadanie włosów. Jest także skutecznym środkiem antyłupieżowym.
Wystarczy po umyciu przepłukać włosy odwarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz